Sain joululahjaksi tämänlaisen muffinikirjan ja pakkohan sitä oli testata.

1295209708_img-d41d8cd98f00b204e9800998e


Olin ostanut muutama päivä aiemmin porkkanasosetta ja aloin selailemaan kirjaani, josko sieltä löytyisi hyvä porkkanapiiraan ohje. Ja löytyihän sieltä.

Ihan vähän piti muuttaa ohjetta sillon kun kaupassa kävin, kun ei tullut otetuksi listaa mukaan. Vähän olisin kaivannut tarkempia ohjeita joissakin kohdissa, mut sovelsin niissä sitten ite omiani. Laitoin ne kohdat sulkuihin.

1295209736_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tässä sitten miun versio piirakasta.  Tein taikinan kaksinkertaisena, että riittää uunipellille. Alkuperäinen ohje on neliönmuotoiselle kakkuvuoalle, sivu 18 cm.

1295209821_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tässä ohje:

voita voiteluun

115 g vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

ripaus suolaa

1 tl maustepippuria

0,5 tl muskottia jauhettuna (korvasin sen neilikalla, kun ei sattunut muskottia olemaan)

175 g fariinisokeria (sekin piti korvata tavallisella)

2 kananmunaa vatkattuna

5 rkl auringonkukkaöljyä (laitoin itse tavallista rypsiöljyä)

175 g porkkanaraastetta (kuten mainittua, käytin sosetta)

1 banaani pilkottuna

25 g erilaisia pähkinöitä paahdettuna ja pilkottuna (käytin hasselpähkinäjauhetta)

 

Kuorrute:

3 rkl pehmeää voita

3 rkl tuorejuustoa (käytin sitruunatuorejuustoa kun ei ollut muuta)

175 g tomusokeria siivilöitynä

1 tl appelsiinimehua (sitruunamehua)

puolikkaan appelsiinin raastettu kuori (sen jätin pois kun käytin tuota sitruunatuorejuustoa sen verran)

koristeluun saksanpähkinän puolikkaita tai palasia

 

Valmistus:

Voitele neliön muotoinen kakkuvuoka (sivu 18 cm) voilla ja vuoraa pohja leivinpaperilla. Siivilöi jauho, leivinjauhe, suola, maustepippuri ja muskotti kulhoon. Lisää joukkoon porkkanaraaste, banaani ja pähkinäseos ja sekoita hyvin.

Kumoa taikina voideltuun kakkuvuokaan ja tasoita pinta. Paista 190 asteessa n. 55 min. tai kunnes kakku on kullankeltainen ja tuntuu kiinteältä. Ota kakku pois uunista ja anna sen jäähtyä. Kun kakku on lähes jäähtynyt, kumoa se ritilälle jäähtymään täysin.

Kuorrutus: Vaahdota voi, tuorejuusto, tomusokeri, appelsiinin mehu ja kuoriraaste kuohkeaksi. Levitä kuorrute jäähtyneen kakun pinnalle ja vedä siihen haarukalla aaltomaisia kuvioita. Koristele saksanpähkinöillä, leikkaa paloiksi ja tarjoa.


1295209861_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Itse ripottelin pinnalle hasselpähkinäjauhetta ja vähän kullanvärisiä nonparelleja. Sitruunatuorejuusto antoi vähän kirpeyttä muuten niin makeaan kuorrutukseen. Oli ihan hyvää.